Ρεβίθια Αφύτου Χαλκιδικής Κοκκινιστά

27 Μαρτίου 2015
Google+ Twitter Facebook

Υλικα:

  • ½ Kg ρεβίθια χονδρά Άφυτου Χαλκιδικής
  • 150 g κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 τμχ καρότο
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • 240 g τομάτες ψιλοκομμένες
  • 10 g τομάτα πελτέ
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι – πιπέρι

Τροπος Παρασκευης

Βράζουμε τα ρεβίθια για 5-10 λεπτά και τα αφήνουμε στο ζεστό νερό για 1 ώρα. Τα στραγγίζουμε.

Bάζουμε να βράσουν για περίπου 40 λεπτά, ξαφρίζοντας ανά διαστήματα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο, το κρεμμύδι, το μισό ελαιόλαδο, τις τομάτες και τον πελτέ, αραιωμένο με λίγο νερό.

Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν τα ρεβίθια. Αφαιρούμε το καρότο και το σέλινο, διορθώνουμε τα καρυκεύματα, προσθέτουμε τον άνηθο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, και σερβίρουμε.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Τα ρεβίθια αποτελούν μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ αποτελεί βιταμίνη του συμπλέγματος Β, απαραίτητη για όλους μας και ιδιαίτερα για τις εγκύους! Κατά την εγκυμοσύνη ο εμπλουτισμός της διατροφής με φυλλικό οξύ εξασφαλίζει ότι ο νωτιαίος μυελός του εμβρύου αναπτύσσεται φυσιολογικά. Το φυλλικό οξύ είναι ακόμα υπεύθυνο για την ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και βέβαια πολύ σημαντικό για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και τη προστασία του γενετικού υλικού.