Φασόλια γίγαντες με σάλτσα τομάτας, πορτοκάλι, γλυκό μπούκοβο και πανσέτα (του σεφ Αλέξανδρου Παπανδρέου)

13 Φεβρουαρίου 2018
Google+ Twitter Facebook
1

Υλικα:

  • 1/2 kg φασόλια γίγαντες Καστοριάς
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 τομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες καρέ
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 250 ml γλυκό κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλάκια πάπρικα γλυκιά
  • 2 πορτοκάλια ξεφλουδισμένα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 300 γραμμάρια τομάτα κονκασέ
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΤΑ
  • 4 κομμάτια πανσέτα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές μπούκοβο γλυκό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τροπος Παρασκευης

Βάζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό όλο το βράδυ ώστε να φουσκώσουν. Τα βράζουμε για 45-50 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε, τα κρυώνουμε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τα καρότα μαζί με το πράσο, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί το πράσο.

Σβήνουμε με γλυκό κόκκινο κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες τομάτες μαζί με την τομάτα κονκασέ, τη γλυκιά πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Σε ένα ταψί βάζουμε τους βρασμένους γίγαντες και προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά μαζί με το πορτοκάλι. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 25-30 λεπτά.

Κόβουμε τις πανσέτες σε μπουκιές, τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το γλυκό μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τις μπουκιές πανσέτας για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα από παντού.

Τα τελευταία 10 λεπτά βγάζουμε τους γίγαντες από το φούρνο, προσθέτουμε τις μπουκιές πανσέτας και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Ο διαιτολόγος Κωνσταντίνος Ξένος λέει για την συνταγή:

 

Μια συνταγή μοναδική σε θρέψη και τέρψη. Τα φασόλια, με τα δεκάδες πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, συνδυάζονται περίτεχνα με μια σειρά λαχανικών, μπαχαρικών (πάπρικα, μπούκοβο) και πορτοκάλι για να δημιουργήσουν ένα πλούσιο και μοναδικά γευστικό συνδυασμό. Ταυτόχρονα όμως, προσδίδουν επιπρόσθετη διατροφική αξία: Ένα πιάτο πραγματικά φουλ στα αντιοξειδωτικά!