Φασόλια Μαυρομάτικα με άγρια χόρτα και μυρωδικά (μια συνταγή του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου)

06 Μαρτίου 2018
Google+ Twitter Facebook

Υλικα:

  • 200 gr Φασόλια Μαυρομάτικα Φενεού
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 500 g ραδίκια, αντίδια, βλίτα, ζοχούς ή οποιοδήποτε άλλο άγριο χόρτο
  • 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 φινόκιο, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
  • 1 ντομάτα ώριμη, ψιλοκομμένη ή 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
  • χυμός από 1 λεμόνι

Τροπος Παρασκευης

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό βάζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια, τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και τα σουρώνουμε.

Ρίχνουμε ξανά τα μαυρομάτικα φασόλια στην κατσαρόλα με φρέσκο κρύο νερό, αλατίζουμε και τα σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν- αλλά χωρίς να λιώσουν – και τα σουρώνουμε.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα χορταρικά, μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε την ντομάτα ή τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 φλ. νερό, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για άλλα 10 λεπτά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.