Ντολμαδάκια γιαλαντζί με σταφίδες

20 Φεβρουαρίου 2013
Google+ Twitter Facebook

    Διατροφικη αξια

  • Θερμίδες:

    529
    ανά μερίδα

Υλικα:

  • 1 κιλό ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι φρέσκος άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 300 ml ελαιόλαδο
  • 150 γρ. ρύζι ΦΑΝΣΥ
  • 2 λεμόνια (ο χυμός)
  • 3 κλωναράκια δυόσμος ψιλοκομμένος ή 2 κουταλάκια αποξηραμένος
  • 60 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουταλιές σταφίδες μαύρες
  • 2 βάζα αμπελόφυλλα σε άρμη ή ½ κιλό φρέσκα, ζεματισμένα
  • Φέτες λεμονιού για το γαρνίρισμα
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τροπος Παρασκευης

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμύδια. Τα αχνίζουμε με μισό ποτήρι νερό, χωρίς λάδι, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Προσθέτουμε στη συνέχεια το μισό λάδι, το ρύζι, το μισό χυμό του λεμονιού, όλα τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, αλατοπίπερο και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε σε κάθε αμπελόφυλλο από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τυλίγουμε σφιχτά κάθε αμπελόφυλλο με πολλή προσοχή. Στρώνουμε σε άλλη κατσαρόλα μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο και από πάνω ξεκινούμε να τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο.

Μόλις τελειώσουν όλα τα ντολμαδάκια, στρώνουμε πάλι μερικά αμπελόφυλλα και τα σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο, πιέζοντας ελαφρά προς τα κάτω. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τον υπόλοιπο χυμό του λεμονιού. Συμπληρώνουμε με 2-3 ποτήρια νερό. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της.

Βράζουμε το φαγητό στην αρχή σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σε πολύ χαμηλή, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.

Όταν τα ντολμαδάκια κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε μπολ κατά στρώσεις και αναποδογυρίζουμε το μπολ σε πιατέλα. Γαρνίρουμε με φετάκια λεμονιού και σερβίρουμε ζεστά ή κρύα σαν κύριο πιάτο, αλλά και σαν ορεκτικό ή μεζές.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνστατινο Ξενο:

Πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά τα κληματόφυλλα έρχονται να προσφέρουν μια μαγευτική γεύση στα μοναδικά αυτά ντολμαδάκια. Αν και οι περισσότεροι απολαμβάνουν αυτό το πιάτο συχνά ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, η προσθήκη γιαουρτιού και ψωμιού θα μπορούσε να κάνει τα γιαλαντζί ντολμαδάκια ένα πλήρες και ισορροπημένο κυρίως πιάτο, χωρίς κατά ανάγκη να πρέπει να φάμε και κάτι άλλο για να μας «πιάσει» όπως συνήθιζαν να λένε οι παλαιότεροι.