Φακές ψιλές Φαρσάλων με μανιτάρια, κρεμμυδάκια και γιαούρτι

04 Νοεμβρίου 2014
Google+ Twitter Facebook

Υλικα:

  • ½ Kg φακές ψιλές ΦΑΡΣΑΛΩΝ
  • 80 g κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 80 g τομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 τμχ φύλλα δάφνης
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 20 g μανιτάρια άγρια διάφορα
  • 10-12 τμχ κρεμμυδάκια μικρά
  • 120 g γιαούρτι στραγγιστό
  • 20 ml ξίδι
  • Λίγη ρίγανη
  • Αλάτι – πιπέρι

Τροπος Παρασκευης

Βράζουμε τις φακές ΦΑΡΣΑΛΩΝ με κρύο νερό για 10 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις ξαναβράζουμε με ζεστό νερό, προσθέτοντας το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τις τομάτες, τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια, τα φύλλα δάφνης και τα ¾ του ελαιόλαδου.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, τις ξαφρίζουμε ελαφρά και χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να βράσουν οι φακές και να χυλώσουν.

Σε ένα τηγάνι, αχνίζουμε τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο και τα κρατάμε ζεστά.

Μόλις οι φακές είναι έτοιμες, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο ξίδι και τα μανιτάρια, κλείνοντας τη φωτιά.

Προσθέτουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε σε πιάτα σούπας ή μπολ, τοποθετώντας στην επιφάνεια της σούπας μια κουταλιά γιαούρτι και ψιλοκομμένη ρίγανη.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Μια από τις πιο «έξυπνες» διατροφικά κινήσεις όταν θέλουμε να μειώσουμε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από τη διατροφή μας είναι η επιλογή γαλακτοκομικών, χαμηλών σε λιπαρά. Συχνά με τα όσπρια συνδυάζουμε κάποιο παραδοσιακό τυρί, όμως εμείς στη συγκεκριμένη συνταγή σας προτείνουμε το γιαούρτι! Ένα χαμηλών λιπαρών γιαούρτι θα σας δώσει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από ότι ένα χαμηλών λιπαρών τυρί! Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά στραγγιστά γιαούρτια χαμηλών λιπαρών που συνεπάγονται την ελάχιστη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, ενώ δεν στερούνται καθόλου σε πλούσια γεύση!