Φασόλια χάντρες με μανιτάρια

24 Ιανουαρίου 2013
Google+ Twitter Facebook

    Διατροφικη αξια

  • Θερμίδες :

    320
    ανά μερίδα

Υλικα:

  • 700 γρ. φασόλια μπαρμπούνια
  • 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός
  • 200 γρ. μπέικον καπνιστό
  • ½ κιλό μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβας
  • 1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο
  • 4-5 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τροπος Παρασκευης

Μουσκεύουμε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα σε νερό. Την επόμενη ημέρα τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό.Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το κεφάλι σκόρδο κομμένο στη μέση, κόκκους πιπέρι και τα φύλλα του φασκόμηλου. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Τα αλατίζουμε όσο είναι ακόμα ζεστά.

Βάζουμε στο μπλέντερ του μίξερ τις σκελίδες του σκόρδου που έβρασαν μαζί με τα φασόλια (αφού αφαιρέσουμε τις φλούδες). Ρίχνουμε το μαϊντανό, 2 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο, λίγο αλάτι, πιπέρι και το μισό λάδι.

Κόβουμε το μπέικον σε κύβους και το σοτάρουμε ελαφρά στο τηγάνι. Το βγάζουμε και το αφήνουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσει.

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα μανιτάρια αφού τα κόψουμε στη μέση.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τα φασόλια, το μπέικον και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και σιγοβράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι του.

Ρίχνουμε το μίγμα από το μπλέντερ, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, αφού το πασπαλίσουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Η πλούσια περιεκτικότητα των μανιταριών σε νερό (περίπου το 90% των μανιταριών είναι νερό) τα καθιστά έναν γευστικό «μπαλαντέρ» στη διατροφή μας, αφού μπορούμε να τα προσθέσουμε σε πάρα πολλές παρασκευές, χωρίς να νοιαζόμαστε για θερμιδική επιβάρυνση.
Τα μανιτάρια εμπεριέχουν σε σημαντικά ποσά και ένα άκρως απαραίτητο ιχνοστοιχείο, τον χαλκό. Ο χαλκός εμπλέκεται στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αποτελεί τμήμα πολλών αντιοξειδωτικών ενζυμικών συστημάτων του μεταβολισμού μας και μαζί με τη βιταμίνη C παίρνουν μέρος στο σχηματισμό της ελαστίνης.