Φάβα με Καραμελωμένα Κρεμμύδια, Κάπαρη & Λιαστή Ντομάτα (Νηστίσιμο)

12 Μαρτίου 2015
Google+ Twitter Facebook

Υλικα:

  • 320 g φάβα από λαθούρι ΦΕΝΕΟΥ
  • 1 τμχ κρεμμύδι 80 g, κομμένο στη μέση
  • 1-2 κλωνάρια ρίγανη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρέσκο
  • 100 g κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • 40 g κάπαρη
  • 2 τμχ τομάτα λιαστή ψιλοκομμένη
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1-2 τμχ λεμόνια (τον χυμό)

Τροπος Παρασκευης

Βάζουμε τη φάβα σε μια κατσαρόλα με 800 ml νερό κρύο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη ρίγανη και το μισό ελαιόλαδο.

Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να χυλώσει, προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο νερό. Καρυκεύουμε με αλάτι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

Αφαιρούμε τα κλωνάρια της ρίγανης και την αλέθουμε σε μπλέντερ. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την αφήνουμε να παγώσει.

Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ξανθό χρώμα.

Τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με την κάπαρη, τη λιαστή τομάτα και ψιλοκομμένη ρίγανη, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο και λίγο χυμό λεμονιού.

Σερβίρουμε τη φάβα σε πιάτο, από πάνω τα κρεμμύδια και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Ξένου και της Αστερίας Σταματάκη «Γνωρίστε τα Ελληνικά super foods» η κάπαρη αποτελεί δικαίως μια «υπερτροφή». Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που καθιστά τη κάπαρη ως σπουδαία τροφή είναι η υψηλή περιεκτικότητα της σε φλαβονοειδή (ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική και όχι μόνον δράση) όπως η κερκετίνη, η ρουτίνη και η καμφερόλη.
Από τις βρώσιμες πηγές κερκετίνης, η κάπαρη είναι ίσως η πιο πλούσια πηγή στη φύση! Μελέτες δείχνουν ότι η κερκετίνη δρα σαν αντιισταμινικό (υποβοηθώντας έτσι σε καταστάσεις αλλεργίας), ενώ παράλληλα παρουσιάζει αντιβακτηριδιακές, αντιυπερτασικές, αναλγητικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες!