Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

23 Ιανουαρίου 2013
Google+ Twitter Facebook

    Διατροφικη αξια

  • Θερμίδες

    190
    ανά μερίδα

Υλικα:

  • 1 κιλό κιμάς (από μοσχάρι)
  • 100 γρ. ρύζι ΣΟΥΠΕ
  • 10 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 4-5 φυλλαράκια φρέσκος δυόσμος
  • ½ ματσάκι φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολεμονο

  • 3 αυγά (οι κρόκοι μόνο)
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 2 λεμόνια
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τροπος Παρασκευης

Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Το προσθέτουμε στον κιμά. Ρίχνουμε το δυόσμο, το ρύζι και το μαϊντανό. Προσθέτουμε αλάτι κα πιπέρι.Ζυμώνουμε καλά τα υλικά με τα χέρια μας.

Βάζουμε στην κατσαρόλα 3 ποτήρια ζεστό νερό, προσθέτουμε το λάδι και λίγο αλάτι. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να βράσει.

Μόλις αρχίσει και βράζει, πλάθουμε στρογγυλά γιουβαρλάκια και τα ρίχνουμε ένα ένα με προσοχή στο ζωμό που βράζει. Μόλις τελειώσουν όλα, βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ ½ ποτήρι κρύο γάλα.

Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με το χυμό των λεμονιών. Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ.

Σιγά σιγά με ένα κουτάλι προσθέτουμε στο μείγμα ζουμί του φαγητού, ανακατεύοντας. Δένουμε την κρέμα αυγολέμονο σε χαμηλή φωτιά.

Μετά προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια, κουνάμε την κατσαρόλα, για να πάει η κρέμα παντού και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Τέλος αποσύρουμε από τη φωτιά.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Μια από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις στο χώρο της διατροφής, αφορά στο πολυσυζητημένο συνδυασμό του αμύλου και της πρωτεΐνης (π.χ. ρύζι και κιμάς όπως στη προτεινόμενη συνταγή). Η εικασία ότι ένας τέτοιος συνδυασμός είναι βλαβερός για την υγεία μας ή παράδοξα επιβαρυντικός για τον μεταβολισμό μας, δεν ισχύει. Απλά όπως πολύ εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς, το να φάμε κρέας με ρύζι οδηγεί σε μεγαλύτερη θερμιδική «κατανάλωση» από ότι αν συνδυάζαμε το κρέας μας με πράσινη σαλάτα. Αν λοιπόν τρεφόμαστε με γνώμονα το μέτρο στη κατανάλωση, δεν πρόκειται ποτέ να επιβαρυνθούμε από ένα τέτοιο συνδυασμό.