Καλαμαράκια γεμιστά με κουκουνάρι

25 Ιανουαρίου 2013
Google+ Twitter Facebook

    Διατροφικη αξια

  • Θερμίδες :

    390
    ανά μερίδα

Υλικα:

  • 24 μικρά φρέσκα καλαμαράκια
  • 100 γρ. ρύζι ΦΑΝΣΥ
  • 100 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. κουκουνάρι
  • 3-4 ντομάτες χωρίς φλούδα και σπόρους ψιλοκομμένες
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • 100 ml νερό
  • 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τροπος Παρασκευης

Κόβουμε το κεφάλι από τα καλαμαράκια. Τα πλένουμε προσεκτικά και αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη και το μελάνι. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια.

Μισοβράζουμε το ρύζι σε λίγο νερό.

Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σ’ ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε κατόπιν τα πλοκάμια, το κουκουνάρι, το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Συμπληρώνουμε με το νερό και σιγοβράζουμε τη γέμιση μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Γεμίζουμε μ’ ένα κουταλάκι τα καλαμαράκια, αφού τα στραγγίζουμε καλά. Κλείνουμε το στόμιο τους με μια οδοντογλυφίδα.Τα τοποθετούμε στη σειρά μέσα σε βαθύ σκεύος με καπάκι και τα περιχύνουμε με τις ντομάτες, το υπόλοιπο λάδι, το κρασί και το χυμό του λεμονιού.

Ψήνουμε το φαγητό σε μέτριο φούρνο με σκεπασμένο το σκεύος 40- 45 λεπτά περίπου.

Σερβίρουμε τα γεμιστά καλαμαράκια σε μια πιατέλα, αφαιρώντας τις οδοντογλυφίδες. Τα πασπαλίζουμε με μαϊντανό και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Τα καλαμαράκια αποτελούν πηγή διαιτητικής χοληστερόλης και αυτό φοβίζει αρκετούς λάτρεις αυτού του ιδιαίτερου θαλασσινού. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως η χοληστερόλη που παίρνουμε από την τροφή δεν επηρεάζει τη χοληστερόλη του οργανισμού μας σε υψηλό βαθμό, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά των τροφών που επηρεάζουν έντονα τα επίπεδα χοληστερόλης του οργανισμού μας. Τα καλαμαράκια έχουν μηδενική περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που τα απενοχοποιεί σημαντικά σχετικά με την επιρροή τους στη χοληστερόλη μας.