Κολοκυθόπιτα με ρύζι & αρωματικά

20 Φεβρουαρίου 2013
Google+ Twitter Facebook

    Διατροφικη αξια

  • Θερμίδες:

    320
    ανά μερίδα

Υλικα:

  • 4 μεγάλα κολοκυθάκια, τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
  • 2 φακελάκια, ή 250 γραμμάρια ρύζι parboiled 10'
  • 60 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. τυρί φέτα, χοντροτριμμένη
  • 1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 4-5 φύλλα φρέσκος βασιλικός, πλατύφυλλος
  • 3 αυγά
  • ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Τροπος Παρασκευης

Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες, το σουρώνουμε και το απλώνουμε επάνω σε μια καθαρή πετσέτα, μέχρι να κρυώσει.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Τα αφήνουμε να σοταριστούν, μέχρι να σωθεί όλο το υγρό τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μίγμα σε μπολ.

Προσθέτουμε το ρύζι, το τυρί, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και όλα τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με το πινέλο και αδειάζουμε μέσα το μίγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια της με μια σπάτουλα.

Ψήνουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο στους 180 ºС για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της και να κάνει ξεροψημένη κρούστα.

Βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά. Την κόβουμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Οι σπιτικές πίτες αποτελούν γευστικές προτάσεις που μπορούν κάλλιστα να αξιοποιηθούν ως σνακ στην δουλειά. Το σωστό σνακ στην πολύωρη εργασία ενδείκνυται για μέγιστη σωματική και πνευματική απόδοση. Μην διστάζετε λοιπόν να μεταφέρετε από το σπίτι ένα κομμάτι πίτα (όπως η γευστική κολοκυθόπιτα που σας προτείνουμε). Είναι σίγουρα μια πολύ ανώτερη επιλογή από κάτι αντίστοιχο που θα αγοράζατε από έξω.