Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα & ρύζι

23 Ιανουαρίου 2013
Google+ Twitter Facebook

    Διατροφικη αξια

  • Θερμίδες :

    498
    ανά μερίδα

Υλικα:

  • 1 γαλοπούλα (ολόκληρη)
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα)
  • 1 κουταλιά μουστάρδα απαλή
  • 50 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • 5 κουταλιές τυρί κρέμα
  • 1 κουταλάκι θυμάρι

Για τη γεμιση:

  • 20 κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 ξινόμηλα τριμμένα στον τρίφτη
  • 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του και το χυμό του)
  • 150 γρ. άγριο ρύζι
  • 100 ml μπράντι
  • 1 κουταλάκι κόλιαντρο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
  • 2 κουταλιές ζάχαρη μαύρη
  • 50 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Τροπος Παρασκευης

Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση για την γαλοπούλα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα τριμμένα μήλα και τα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδια. Ρίχνουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, το μισό μπράντι, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και βράζουμε το μίγμα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου. Ψιλοκόβουμε τα κάστανα και τα προσθέτουμε στο τέλος στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πλένουμε την γαλοπούλα και την σκουπίζουμε καλά, να μην έχει καθόλου νερά.

Ανακατεύουμε το τυρί μαζί με τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη και το θυμάρι.

Ξεκολλάμε προσεκτικά την πέτσα της γαλοπούλας από την πλευρά της κοιλιάς και απλώνουμε το μίγμα που ετοιμάσαμε με το χέρι μας, ανάμεσα στο κρέας και στην πέτσα.

Γεμίζουμε την γαλοπούλα με τη γέμιση που ετοιμάσαμε. Την βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος ή σε ταψί και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο μπράντι. Προσθέτουμε ακόμα ένα ποτήρι ζεστό νερό.

Ψήνουμε την γαλοπούλα σε μέτριο φούρνο στους 200 ºC για 1 ώρα και 40 λεπτά περίπου. Ενδιάμεσα το γυρίζουμε, ώστε να ροδοψηθεί απ όλες τις πλευρές του.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Τα κάστανα, που χρησιμοποιούνται με επιδεξιότητα στο γευστικό αυτό πιάτο, εμπεριέχουν αρκετές διαλυτές φυτικές ίνες, ελάχιστες πρωτεΐνες και ίχνη λίπους. Η υψηλή τους υγρασία, η μηδαμινή περιεκτικότητα σε λίπος και η σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, κάνει τα κάστανα να διαφέρουν πολύ από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Αποτελούν ακόμα εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6 και μαγγανίου, ενώ η περιεκτικότητα τους σε φυλλικό οξύ , βιταμίνη Β1 και κάλιο είναι σημαντική. Τρία ψημένα κάστανα αποδίδουν στον οργανισμό μας μόλις 70 θερμίδες!!