Κροκέτες φασολιών με ταχίνι και μέλι

04 Νοεμβρίου 2014
Google+ Twitter Facebook

Υλικα:

  • 300 g φασόλια ΧΟΝΔΡΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • 2 τμχ φύλλα δάφνης
  • 4-5 κόκκοι πιπεριού
  • 60 g μέλι
  • 50 g ταχίνι
  • 10 g σχοινόπρασο
  • Λίγο σησαμέλαιο
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Για το πανάρισμα
  • 2 τμχ αβγά
  • 80 g αλεύρι
  • 200 g φρυγανιά τριμμένη
  • Λίγο σουσάμι

Τροπος Παρασκευης

Βράζουμε τα ΧΟΝΔΡΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ για 5-10λεπτά και τα αφήνουμε στο ζεστό νερό για 1 ώρα.

Τα βάζουμε να βράσουν με κρύο νερό και μόλις πάρουν μια βράση, τα ξαφρίζουμε, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπεριού και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.

Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και αλέθουμε τα φασόλια σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές.

Προσθέτουμε το σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, το μέλι, το ταχίνι και το σησαμέλαιο, διορθώνουμε τα καρυκεύματα και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.

Στη συνέχεια, τα πανάρουμε διαδοχικά με αλεύρι, χτυπημένο αβγό και τριμμένη γαλέτα, όπου έχουμε προσθέσει λίγο σουσάμι.

Τηγανίζουμε σε λάδι στους 170°C, μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Μια ευρηματική, μοναδική σε γεύση και θρέψη, συνταγή! Το ταχίνι αποτελεί ουσιαστικά τον πολτό του σησαμιού, συνδυάζεται άριστα με όσπρια (ποιος δεν έχει δοκιμάσει το περίφημο χούμους με βασικά συστατικά τα ρεβίθια και το ταχίνι) και είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο και φυτοθρεπτικά συστατικά. Μάλιστα το ασβέστιο που προέρχεται από το σουσάμι και άρα το ταχίνι, αξιοποιείται από τον οργανισμό μας πολύ καλύτερα από ότι το ασβέστιο άλλων φυτικών πηγών. Παράλληλα τόσο το ταχίνι όσο και τα φασόλια, βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης, στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής!