Κυπριακά φαλάφελ με ρεβίθια

26 Φεβρουαρίου 2013
Google+ Twitter Facebook

    Διατροφικη αξια

  • Θερμίδες:

    480
    ανά μερίδα

Υλικα:

  • ½ κιλό ρεβίθια (αποφλοιωμένα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • ½ ματσάκι φρέσκος μαϊντανός
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • 1 κουταλάκι κόλιαντρο
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τροπος Παρασκευης

Μουσκεύουμε τα ρεβίθια από την προηγούμενη ημέρα μέσα σε κρύο νερό.

Την επόμενη τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από το μύλο των λαχανικών να γίνουν σαν κιμάς. Τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στα ρεβίθια. Ρίχνουμε το σκόρδο λιωμένο, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το κύμινο, το κόλιαντρο, το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε το μίγμα πολύ καλά και πλάθουμε μακρόστενα μπιφτεκάκια.

Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 6-7 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρονται ζεστά σαν κύριο πιάτο ή σαν ορεκτικό.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Μια έξυπνη μαγειρική παρασκευή ρεβυθοκεφτέδων που συναντούμε συχνά στην Κύπρο. Το συγκεκριμένο πιάτο προτείνεται σε κάθε περίοδο του έτους μια και αξιοποιεί σαν βάση τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ρεβίθια, είναι όμως ιδιαίτερα «χρηστικό» σε περιόδους νηστείας. Σε αυτή την περίπτωση και επειδή το συνοδευτικό γιαούρτι δεν αποτελεί νηστίσιμη επιλογή, μπορεί να συνδυάσετε τα φαλάφελ με μια σάλτσα ταχινιού, επίσης πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.