Μεσογειακή σαλάτα με φακές

19 Φεβρουαρίου 2013
Google+ Twitter Facebook

    Διατροφικη αξια

  • Θερμίδες:

    350
    ανά μερίδα

Υλικα:

  • 3 φρέσκιες ντομάτες
  • 1 ματσάκι ρόκα χοντροκομμένη
  • 4 Κρητικά κρίθινα παξιμάδια
  • 200 γρ. σκληρή φέτα
  • 20 ελιές μαύρες Καλαμών
  • 3 κουταλιές κάπαρη
  • 3 κουταλιές ηλιόσποροι
  • 3 κουταλιές κουκουνάρι
  • 1 φλιτζάνι βρασμένες φακές Φαρσάλων Agrino
  • ½ ματσάκι φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 4-5 φυλλαράκια βασιλικός (πλατύφυλλος) ψιλοκομμένος
  • 12 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές βαλσαμικό ξίδι
  • Αλάτι

Τροπος Παρασκευης

Βάζουμε πρώτα τα παξιμάδια, αφού τα σπάσουμε σε κομμάτια σε ένα μπολ. Περιχύνουμε τα παξιμάδια με το ξίδι.

Κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους και τις ρίχνουμε επάνω στα παξιμάδια. Ρίχνουμε αλάτι. Εάν η φέτα είναι πολύ αλμυρή, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι.

Σοτάρουμε τους ηλιόσπορους και το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι σκέτους (χωρίς να προσθέσουμε λάδι) , μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τους ξηρούς καρπούς να κρυώσουν.

Ρίχνουμε στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος προσθέτου με τους ξηρούς καρπούς.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με το λάδι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Αν είστε από αυτούς που θεωρούν ότι οι φακές μπορεί να υπάρξουν στο διαιτολόγιό μας μόνο με τη μορφή σούπας ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Συνδυάστε το αγαπημένο όσπριο με μια ποικιλία λαχανικών αλλά και κρίθινο παξιμάδι και απολαύστε μια μοναδική σαλάτα – σύμμαχο ιδιαίτερα αν προσπαθείτε να χάσετε και κάποια περιττά κιλά.