Παέγια με θαλασσινά

20 Φεβρουαρίου 2013
Google+ Twitter Facebook

    Διατροφικη αξια

  • Θερμίδες:

    650
    ανά μερίδα

Υλικα:

  • 220 γρ. ρύζι BELLA
  • 8 μεγάλες γαρίδες
  • 3 καλαμάρια (μέτρια)
  • ½ κιλό μύδια
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 6 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 φακελάκι ζαφορά (Κρόκος Κοζάνης 0,25 γρ.)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 λεμόνι
  • ½ κουταλάκι τσίλι ή πιπέρι καγιέν
  • Αλάτι

Τροπος Παρασκευης

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες.

Πλένουμε τα μύδια και τα καθαρίζουμε εξωτερικά πολύ καλά με βούρτσα, αφαιρώντας κάθε ξένο σώμα που υπάρχει επάνω στο κέλυφος.

Πλένουμε τις γαρίδες, αφαιρούμε το μαύρο έντερο με μια οδοντογλυφίδα από το κέλυφος, αφήνοντας τις ολόκληρες.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τα καλαμάρια και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε αλάτι και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ½ λίτρο νερό με αλάτι και ρίχνουμε τις γαρίδες. Τις βράζουμε για 1 λεπτό και τις βγάζουμε από το νερό με τρυπητή κουτάλα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μύδια, τα βράζουμε για 3-4 λεπτά και τα βγάζουμε και αυτά με τρυπητή κουτάλα. Πετάμε αυτά που δεν έχουν ανοίξει. Αφαιρούμε από τα μύδια το ψαχνό και τα κελύφη τα πετάμε. Κρατάμε μερικά κελύφη για τη διακόσμηση των πιάτων.

Σουρώνουμε το ζωμό που έβρασαν τα θαλασσινά, περνώντας τον από διπλό τουλπάνι. Μόλις τον σουρώσουμε τον βάζουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρασί. Το βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βάζουμε το τηγάνι με τα καλαμάρια σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 5 φλιτζάνια ζωμό (εάν χρειαστεί συμπληρώνουμε με ζεστό νερό). Ρίχνουμε στο τηγάνι τη δάφνη, την ντομάτα, τη ζαφορά, το τσίλι, το θυμάρι, τις πιπεριές κομμένες και το ρύζι. Τα βράζουμε όλα μαζί για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα ταψί, το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα και το βάζουμε στο φούρνο στους 200 ºC για 40 λεπτά περίπου.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και προσθέτουμε τις γαρίδες και την ψίχα των μυδιών. Ψήνουμε το φαγητό για 20 λεπτά ακόμα (χωρίς να είναι σκεπασμένο). Εάν έχει ψηθεί το ρύζι, αφήνουμε το ταψί μέσα στο φούρνο (σβηστό) για 5-6 λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε την παέγια ζεστή, αφού τη διακοσμήσουμε με τα κελύφη των μυδιών που κρατήσαμε.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Ένα μοναδικό σε γεύση πιάτο «διανθισμένο» με μια δική μας κληρονομιά, τον κρόκο Κοζάνης. Οι επιστήμονες εστιάζουν εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον τους στην αντικαρκινική δράση της ζαφοράς (κρόκος Κοζάνης), στις αντιβιοτικές αλλά και στις αντισπασμωδικές  ιδιότητες που παρουσιάζει. Άλλες αναφορές θέλουν τον κρόκο Κοζάνης και τις κροκίνες που εμπεριέχει, να ασκούν θετική δράση στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.