Πιλάφι με χοιρινό και εσπεριδοειδή

05 Δεκεμβρίου 2014
Google+ Twitter Facebook

Υλικα:

  • 600 g χοιρινή σπάλα σε μικρά κομμάτια
  • 2 τμχ κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml χυμό από διάφορα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι – γκρέιπφρουτ – λεμόνι)
  • ½ τμχ καυτερή πιπεριά μικρή
  • 60 ml κρασί λευκό
  • 300 ml ζωμό κρέατος
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Για το πιλάφι:
  • 350γ ρύζι Agrino Bella Parboiled
  • 40 ml ελαιόλαδο

Τροπος Παρασκευης

Σοτάρουμε το χοιρινό σε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια, σβήνουμε με το λευκό κρασί, αφήνοντάς το να εξατμισθεί και προσθέτουμε τον χυμό.

Βράζουμε για 1 λεπτό, μουλιάζουμε με τον ζωμό, προσθέτουμε την πιπεριά και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, διορθώνοντας τα καρυκεύματα.

Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με 40 ml ελαιόλαδο και προσθέτουμε 350 g ρύζι Αgrino Bella Parboiled, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε 720 ml νερού ανακατεμένο με ένα μέρος ζωμού από το ψήσιμο του χοιρινού, λίγο αλάτι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά  για 10-11 λεπτά.

Σερβίρουμε βάζοντας στο πιάτο το ρύζι και από πάνω το χοιρινό και ξύσμα από εσπεριδοειδή.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Η προσθήκη χυμού εσπεριδοειδών στις μαγειρικές παρασκευές του κρέατος δεν εξυπηρετεί μόνο την γεύση αλλά προσδίδει και ιδιαίτερα διατροφικά οφέλη. Πιο συγκεκριμένα ο πλούσιος σε αντιοξειδωτικά χυμός εσπεριδοειδών αποτρέπει την παραγωγή επιβλαβών ουσιών κατά το μαγείρεμα του κόκκινου κρέατος, είτε αυτό είναι μοσχαρίσιο είτε χοιρινό! Πείτε λοιπόν ναι σε μια «γλυκόξινη» γεύση με αξία στο πλαίσιο μιας ευρύτερα ισορροπημένης διατροφής!