Ψαρόσουπα αυγολέμονο

23 Ιανουαρίου 2013
Google+ Twitter Facebook

    Διατροφικη αξια

  • Θερμίδες

    400
    ανά μερίδα

Υλικα:

  • 1 μεγάλο ψάρι για βραστό (μπακαλιάρος, ροφός κλπ.)
  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 4 καρότα
  • 50 γρ. ρύζι ΣΟΥΠΕ
  • 5-6 πατάτες
  • 5-6 κολοκυθάκια
  • 1 ματσάκι φρέσκο σέλινο
  • 60 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολεμονο:

  • 3 αυγά (οι κρόκοι μόνο)
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 2 λεμόνια
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τροπος Παρασκευης

Καθαρίζουμε το ψάρι και το πλένουμε σχολαστικά. Το αλατίζουμε και το αφήνουμε στο στραγγιστήρι να στραγγίσει καλά.Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, το σέλινο, τα καρότα και τα κολοκυθάκια.

Τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με 2 λίτρα καθαρό νερό. Προσθέτουμε το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου.Μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν (να μην βράσουν τελείως), βάζουμε προσεκτικά το ψάρι.Το αφήνουμε να βράσει μαζί με τα λαχανικά για 20 λεπτά περίπου.

Με προσοχή βγάζουμε το ψάρι από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε μια πιατέλα. Βγάζουμε τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε πλάι στο ψάρι στην πιατέλα.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και εάν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.Βράζουμε το ρύζι μέχρι να μαλακώσει.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ ½ ποτήρι κρύο γάλα. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με το χυμό των λεμονιών. Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ.Σιγά σιγά με ένα κουτάλι προσθέτουμε στο μείγμα ζουμί από την κατσαρόλα, ανακατεύοντας.

Μετά προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τη σούπα, κουνάμε την κατσαρόλα, για να πάει η κρέμα παντού και αφήνουμε να πάρει μια δύο βράσεις.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Ένας εξαιρετικά γευστικός τρόπος μαγειρικής παρασκευής, για τα πολύτιμα στη διατροφή μας ψάρια. Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τις αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων, αυξάνουν (έστω και λίγο) την αγγειοπροστατευτική HDL (καλή) χοληστερόλη και μειώνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων στα αγγειακά τοιχώματα προσφέροντας έτσι αντιθρομβωτική δράση. Πέρα όμως από τις θετικές επιδράσεις τους στο καρδιαγγειακό, τα ω-3 λιπαρά οξέα, συνεισφέρουν θετικά και σε καταστάσεις όπως το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.