Ριζότο με αγκινάρες

20 Φεβρουαρίου 2013
Google+ Twitter Facebook

    Διατροφικη αξια

  • Θερμίδες:

    320
    ανά μερίδα

Υλικα:

  • 300 γρ. ρύζι ΛΑΪΣ ΚΑΡΟΛΙΝΑ
  • ½ κιλό φρέσκιες αγκινάρες
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4-5 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 800 ml ζωμός λαχανικών ή κρέατος
  • 2 λεμόνια
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τροπος Παρασκευης

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις αφήνουμε στο νερό μαζί με το χυμό από ένα λεμόνι, για να μη μαυρίσουν.Στη συνέχεια τις κόβουμε στα τέσσερα.

Βάζουμε στην κατσαρόλα 1 λίτρο νερό μαζί με το χυμό και τα φετάκια από ένα λεμόνι. Μόλις βράσει το νερό, ρίχνουμε τις αγκινάρες και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου. Τις στραγγίζουμε.

Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το καρότο. Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά περίπου, μέχρι το ρύζι γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τις αγκινάρες και το ζωμό των λαχανικών. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε το ριζότο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να χυλώσει και να μαλακώσει το ρύζι.

Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα, περιχύνουμε με λίγο χυμό λεμονιού και σερβίρουμε το ριζότο αμέσως, ζεστό.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Οι αγκινάρες της γευστικής συνταγής μας αποτελούν μια τροφή πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, εξέχουσας σημασίας για τις έγκυες γυναίκες αλλά και για τα άτομα που έχουν στίγμα μεσογειακής αναιμίας. Ο συνδυασμός των διαφόρων ειδών λαχανικών με το ρύζι, μας δίνει γευστικές προτάσεις που εναρμονίζονται πλήρως με την έννοια της ισορροπημένης Μεσογειακής διατροφής.