Ριζότο με μύδια

20 Φεβρουαρίου 2013
Google+ Twitter Facebook

    Διατροφικη αξια

  • Θερμίδες:

    320
    ανά μερίδα

Υλικα:

  • 1 κιλό φρέσκα μύδια
  • 400 γρ. ρύζι ΛΑΪΣ ΚΑΡΟΛΙΝΑ
  • 5 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
  • 5 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 120 ml λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές πελτές ντομάτας
  • 1 δόση ζαφορά (0,25 γρ.)
  • Αλάτι

Τροπος Παρασκευης

Πλένουμε τα μύδια πολύ καλά και τα τρίβουμε με σκληρή βούρτσα να καθαρίσουν από τα εξωτερικά σώματα που υπάρχουν στα κελύφη τους.

Βάζουμε το μισό βούτυρο στην κατσαρόλα μαζί με το μισό ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθούν ρίχνουμε τα μύδια και το κρασί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τα μύδια για 5-6 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε τα μύδια με τρυπητή κουτάλα. Όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε.

Αφήνουμε το ζωμό να σταθεί για 5 λεπτά, ώστε να κατακάτσει τυχόν άμμος. Τον σουρώνουμε μέσα από διπλό τουλπάνι και τον κρατάμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε τα μύδια πετώντας τα κελύφη και κρατώντας την ψίχα μόνο. Κρατάμε μερικά ολόκληρα για τη διακόσμηση.

Βάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα το ζωμό που κρατήσαμε, τη ζαφορά, το θυμάρι και τον πελτέ ντομάτας. Βράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε 1 λίτρο ζεστό νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και διατηρούμε το μίγμα ζεστό.

Βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο μαζί με το υπόλοιπο λάδι. Μόλις ζεσταθούν, ρίχνουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο. Σοτάρουμε το σκόρδο ελαφρά και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν οι κόκκοι του ρυζιού να γίνονται διάφανοι. Προσθέτουμε λίγο λίγο με κουτάλα το ζεστό ζωμό που κρατήσαμε, ώστε το υγρό να απορροφάται σιγά σιγά. Ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι.

Όταν έχουμε ρίξει όλη την ποσότητα του ζωμού, δοκιμάζουμε το ρύζι. Εάν κρατάει ακόμα λίγο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα μύδια και τα ολόκληρα μύδια με το κέλυφος. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα για 2 λεπτά και σερβίρουμε το ρυζότο αμέσως, ζεστό.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

30 μόλις γραμμάρια μύδια αρκούν και με το παραπάνω για να καλύψουν τις ημερήσιες απαιτήσεις ενός οργανισμού σε βιταμίνη Β12!! Η βιταμίνη Β12 αποτελεί θρεπτικό συστατικό με εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην αιμοποίηση! Τα μύδια είναι επίσης πολύ πλούσια σε σελήνιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο. Συνδυάστε λοιπόν αυτό το μοναδικό θαλασσινό με ρύζι και απολαύστε ένα ριζότο με γευστική και θρεπτική αξία!