Ρυζοφλογέρες με τυρί & ζαμπόν

23 Ιανουαρίου 2013
Google+ Twitter Facebook

    Διατροφικη αξια

  • Θερμίδες :

    250
    ανά μερίδα

Υλικα:

  • ½ κιλό φύλλο κρούστας
  • 100 γρ. ρύζι ΦΙΝΟ
  • 150 γρ. τυρί κασέρι (τριμμένο)
  • 150 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. τυρί φέτα (τριμμένη)
  • Λίγο λάδι για το άλειμμα των φύλλων
  • Αλάτι

Τροπος Παρασκευης

Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το σουρώνουμε.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το ζαμπόν, το κασέρι και τη φέτα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες. Βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας από μια κουταλιά γέμιση. Τυλίγουμε κάθε λωρίδα φύλλου σε τρίγωνο ή σε ρολό, όπως μας αρέσει. Προσέχουμε μόνο να διπλώνουμε πάντοτε πρώτα τις πλαϊνές άκρες, ώστε να κλειστεί καλά η γέμιση.

Τοποθετούμε τα τρίγωνα ή τις φλογέρες σε ταψί.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 ºC για μισή ώρα περίπου, μέχρι να πάρουν όλα ένα χρυσόξανθο χρώμα.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

H σημασία της σπιτικής μαγειρικής παρασκευής, στη διαμόρφωση σωστών διατροφικών συνηθειών στο παιδί είναι πολύ σημαντική. Καταρχάς σε μια σπιτική μαγειρική παρασκευή, εξασφαλίζεται ο πλήρης έλεγχος της ποιότητας των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται. Έπειτα, μπορεί με τη βοήθεια και τη συνδρομή των γονιών, να υπάρξει μια καλή διαχείριση στη ποσότητα κατανάλωσης, σε αντίθεση με ένα σνακ ή γεύμα έξω από το σπίτι, όπου η ποσότητα της «μερίδας» είναι λιγότερο ελεγχόμενη. Μάλιστα,  όταν το παιδί συμμετέχει και αυτό σε μια νόστιμη παρασκευή, όπως οι ρυζοφλογέρες, τότε εκτός από διασκεδαστική η όλη διαδικασία αποκτά και ένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα.