Σοκολατένια ταρτάκια ρυζιού με καραμέλα

20 Φεβρουαρίου 2013
Google+ Twitter Facebook

    Διατροφικη αξια

  • Θερμίδες:

    160
    ανά μερίδα

Υλικα:

Για τη ζύμη:

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλιές κακάο (σκόνη)
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά κρύο νερό

Για την κρεμα:

  • ½ λίτρο κρέμα γάλακτος (με 35% λιπαρά)
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα)
  • 10 γρ. κορν φλάουρ
  • 40 γρ. ρύζι ΣΟΥΠΕ

Για το γαρνιρισμα:

  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλιά νερό

Τροπος Παρασκευης

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 300 ml νερό και ρίχνουμε το ρύζι. Το βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σωθεί όλο το νερό. Εάν χρειάζεται περισσότερο βράσιμο το ρύζι, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις πήξει και γίνει κρέμα, προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού, του πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε την κρέμα ρυζιού να κρυώσει.

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και το ανακατέυουμε μαζί με το κακάο, το αλάτι και τη ζάχαρη.

Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το νερό σε χαμηλή φωτιά και το ρίχνουμε στο αλεύρι.

Ζυμώνουμε το μίγμα με τα χέρια μας πολύ καλά, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε να σταθεί για μια ώρα στο ψυγείο (στην συντήρηση).

Αλείφουμε 6 φορμάκια για τάρτες με λίγο βούτυρο και απλώνουμε επάνω τη ζύμη, αφού την χωρίσουμε σε έξη μέρη. Ψήνουμε τα άδεια ταρτάκια σε μέτριο φούρνο στους 180 ºC για 20 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τα γεμίζουμε με την κρέμα που ετοιμάσαμε και τα βάζουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο να παγώσουν.

Λιώνουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και μόλις αρχίσει να σκουραίνει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Γαρνίρουμε τα ταρτάκια με την καραμέλα και τα σερβίρουμε κρύα από το ψυγείο. Μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με 1-2 κουταλιές ζάχαρη άχνη.

Συμβουλες απο τον Διατροφολόγο Κωνσταντινο Ξενο:

Το μέτρο και η συχνότητα κατανάλωσης είναι οι σημαντικότερες παράμετροι στην έννοια της ισορροπημένης διατροφής. Έτσι λοιπόν σε μια καλά καταρτισμένη διατροφή για τους μικρούς μας φίλους, το γλυκό έχει θέση αρκεί να καταναλώνεται 2-3 φορές την εβδομάδα σε μια λογική μερίδα ανάλογη με την ηλικία του παιδιού και πάντα εφόσον το παιδί έχει καταναλώσει πρώτα, εκείνες τις τροφές και τα γεύματα που επιτάσσουν οι θρεπτικές του ανάγκες. Το γλυκό λοιπόν έρχεται να καλύψει τη παράμετρο «ευχαρίστηση» στη διατροφή, κάτι που δεν πρέπει να λείπει αλλά ούτε να «εξουσιάζει» τη διατροφή μας.