Σπεντζοφάϊ με μοσχαρίσιο λουκάνικο & ρύζι

19 Φεβρουαρίου 2013
Google+ Twitter Facebook

    Διατροφικη αξια

  • Θερμίδες:

    596
    ανά μερίδα

Υλικα:

  • ½ κιλό μοσχαρίσιο λουκάνικο
  • ½ κιλό ρύζι ΦΙΝΟ
  • 8 πολύχρωμες πιπεριές
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κιλό φρέσκιες ντομάτες
  • 2 καυτερές πιπερίτσες
  • 1 κουταλιά ντοματοπελτές
  • 150 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 κουταλάκια κύμινο (τριμμένο)
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Αλάτι

Τροπος Παρασκευης

Κόβουμε τα λουκάνικα σε κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 1 ποτήρι ζεστό νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να σωθεί όλο το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε τα λουκάνικα από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα. Τα βάζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.

Ζεματάμε τις ντομάτες σε καυτό νερό και τις ξεφλουδίζουμε. Αφαιρούμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από την εξωτερική τους φλούδα και τις κόβουμε σε κύβους.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε στρογγυλές φέτες. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.

Βάζουμε στην κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τις μελιτζάνες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε όλα σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά και προσθέτουμε τις πιπεριές και τις καυτερές πιπερίτσες ψιλοκομμένες. Σβήνουμε με το κρασί.

Ρίχνουμε στο φαγητό τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύλο της κανέλας, το κύμινο και τα λουκάνικα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά περίπου.

Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες και το διατηρούμε ζεστό.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, μαζί με το ρύζι, αφού το γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Η προσθήκη λαχανικών όπως η ντομάτα, η πιπεριά, το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι πολύ σημαντική σε ένα πιάτο με αλλαντικά προκειμένου να πετύχουμε τη διατροφική ισορροπία. Την ίδια στιγμή το ρύζι έρχεται να δώσει μια διατροφική πληρότητα στο γευστικό αυτό πιάτο – σήμα κατατεθέν των μοναδικών σε ομορφιά χωριών του Πηλίου.