Τηγανητό ρύζι με γαρίδες & τζίντζερ

20 Φεβρουαρίου 2013
Google+ Twitter Facebook

    Διατροφικη αξια

  • Θερμίδες:

    290
    ανά μερίδα

Υλικα:

  • 350 γρ. ρύζι Basmati
  • 4 κουταλιές σησαμέλαιο
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 80 γρ. βρασμένος αρακάς
  • 150 γρ. μανιτάρια (κονσέρβα ή βάζο)
  • ½ κιλό γαρίδες (βρασμένες & καθαρισμένες)
  • 2 κουταλιές σόγια σος
  • 4 κουταλιές φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τροπος Παρασκευης

Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες και το στραγγίζουμε.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τρίβουμε το καρότο σε χοντρό τρίφτη (του κρεμμυδιού).

Βράζουμε τον αρακά για 5 λεπτά σε αλατόνερο. Τον στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο μαζί με το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια και το τζίντζερ. Ρίχνουμε το καρότο, τα μανιτάρια και τις γαρίδες. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν τα υλικά να μαλακώνουν. Προσθέτουμε το ρύζι, τον αρακά και το μαϊντανό. Αφήνουμε να σοταριστούν όλα μαζί για μερικά λεπτά (3-4 λεπτά).

Ρίχνουμε τη σόγια σος, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Συμβουλες απο τον Διατροφολογο Κωνσταντινο Ξενο:

Μια από τις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές τροφές αποτελεί σίγουρα το τζίντζερ. Τα έλαια που βρίσκουμε στη ρίζα του τζίντζερ, παρουσιάζουν αναλγητικές δράσεις, μάχονται τη φλεγμονή αλλά και συγκεκριμένα μικρόβια και βακτήρια όπως για παράδειγμα το E.Coli.
Μελέτες δείχνουν πως λίγο τζίντζερ στο φαγητό μας, μπορεί να διευκολύνει την διαδικασία της πέψης, ενώ είναι χρήσιμο και σε περιπτώσεις συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (αυτό που αποκαλείται συχνά ως σπαστική κολίτιδα).