ΤIPS ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΟ, ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΟΣΠΡΙΩΝ

​​​​​​Άρθρο από τον Κωνσταντίνο Ξένο

  1. Βεβαιωθείτε πως έχετε πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας φακές. Θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους όταν βιάζεστε καθώς αποτελούν το πιο «γρήγορο» όσπριο για παρασκευή.
  2. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε έστω και για 20 λεπτά στην κουζίνα για να μαγειρέψετε οτιδήποτε, βράστε ταυτόχρονα και ένα πακέτο φακές! Κρατήστε την ποσότητα που θέλετε στο ψυγείο και φυλάξτε το υπόλοιπο στην κατάψυξη.
  3. Όλες οι σαλάτες λαχανικών μπορούν να γίνουν ακόμη πιο νόστιμες, υγιεινές και θρεπτικές αν τις εμπλουτίσουμε με βρασμένα όσπρια (που έχουμε ήδη στο ψυγείο). Κάντε τις ακόμα πιο γευστικές, ανακατεύοντάς τις καλά και αφήνοντάς τις για μερικά λεπτά ώστε να μαριναριστούν τα υλικά τους!
  4. Μουλιάστε όσπρια, όπως τα ρεβίθια και τα φασόλια για 24 ώρες προτού τα μαγειρέψετε. Μουλιάστε τη διπλή ποσότητα και κρατήστε αυτά που δεν θέλετε για εκείνη τη στιγμή στο ψυγείο!
  5. Στραγγίστε με τη βοήθεια του σουρωτηριού τα όσπρια που θα βάλετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και βελτιώστε έτσι τις συνθήκες συντήρησής τους.
  6. Ο συνδυασμός οσπρίων με ξύδι, πιπεριές, μαϊντανό, λεμόνι και καρότο βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. Δώστε οξύτητα και έξτρα γεύση στις σαλάτες λαχανικών-οσπρίων με τη βοήθεια του ξυδιού και των χυμών των εσπεριδοειδών (λεμόνι, λάιμ, πορτοκάλι, γκρέιπ-φρουτ).
  7. Τολμήστε τον συνδυασμό οσπρίων με δημητριακά (ρύζι κ.λπ.) και τυρί καθώς αποτελεί άριστη πηγή πρωτεϊνών και ενέργειας.
  8. Έχουμε καλύτερης ποιότητας και νοστιμότερο φαγητό, εάν βράσουμε τα όσπρια σε χαμηλότερη φωτιά για περισσότερη ώρα και με λίγο λιγότερα υγρά. Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!
  9. Όταν μαγειρεύετε όσπρια, μην ξεχνάτε να προσθέτετε το αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος.