ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ ΡΥΖΙ ΩΣ ΑΣΠΙΔΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Άρθρο από τον Κωνσταντίνο Ξένο
Κλινικός Διαιτολόγος M.Sc.

 

Ένας από τους διαιτητικούς παράγοντες που θεωρείται ότι συμβάλλει ουσιαστικά στη προστασία του ανθρώπου από καρκίνο του παχέος εντέρου, είναι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών.

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν τη θέση αυτή, αποδίδοντας τη προστατευτική δράση των φυτικών ινών:

  • στην ικανότητα που έχουν να δεσμεύουν τα χολικά οξέα,
  • στις θετικές αλλαγές που προκαλούν στο περιβάλλον του εντέρου μέσω συγκεκριμένων ζυμώσεων,
  • στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη,
  • και βέβαια στη μείωση του χρόνου διέλευσης της τροφής που προκαλούν.

 

Η μεγάλη συγκέντρωση των χολικών οξέων στις εκκρίσεις, ως αποτέλεσμα της διατροφής Δυτικού τύπου (με κύρια χαρακτηριστικά τη μεγάλη κατανάλωση λιπαρών και τη χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών), οδηγεί μέσω βιοχημικών αλλαγών σε αυξημένο ρίσκο καρκινογένεσης.

Εκεί λοιπόν έρχονται να ασκήσουν προστατευτικό ρόλο οι φυτικές ίνες, δημιουργώντας «δεσμούς» με τα χολικά οξέα.

 

Πρόσφατα, η μεγάλη πολυκεντρική μελέτη που ονομάζεται EPIC και στην οποία συμμετέχουν 10 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, ισχυροποίησε με τα δεδομένα της την προστατευτική δράση των φυτικών ινών έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου (PLoS One 2012;7(6):e39361 Epub 2012 Jun 22).

 

Μια από τις σημαντικότερες πηγές φυτικών ινών στην ανθρώπινη διατροφή αποτελεί η ομάδα εκείνων των δημητριακών που διατηρούν υψηλά ποσοστά από τις φυσικές φυτικές τους ίνες, όπως για παράδειγμα το καστανό ρύζι. Το καστανό ρύζι σε μια ποσότητα των 100 γρ, μας δίνει το 7-8% της προτεινόμενης ποσότητας κατανάλωσης φυτικών ινών ημερησίως!

Στον φλοιό του ρυζιού εκτός από τις φυτικές ίνες, «κρύβεται» και μια πλειάδα ευεργετικών φυτοχημικών ουσιών (γ-ορυζανόλη, τοκοτριενόλες, φερουλικό οξύ, β-σιτοστερόλη, κ.άλλες) που φαίνεται πως ενισχύουν με το δικό τους τρόπο, το εντερικό μικροπεριβάλλον απέναντι στο ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου (Adv Nutr. 2012 Sep 1;3(5):643-53).

 

Ιδανικός επίλογος για την αντικαρκινική δράση των φυτικών ινών και μάλιστα αυτών που προέρχονται από τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τη δήλωση – αποτέλεσμα της μετανάλυσης  (J Epidemiol Community Health 201165:A97) επιστημόνων του Αμερικανικού Ινστιτούτου έρευνας για τον καρκίνο και του Παγκόσμιου Ταμείου έρευνας για τον Καρκίνο : «Για κάθε κατανάλωση επιπλέον 10 γραμμαρίων φυτικών ινών από αυτές τις πηγές, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου μειώνεται κατά 10%»!!

 

Ευτυχώς, πλέον υπάρχει στην ελληνική αγορά μία ολοκληρωμένη ποικιλία καστανών ρυζιών για κάθε πιθανή μαγειρική χρήση, από σπυρωτό πιλάφι και σαλάτες μέχρι γεμιστά, ριζότο, σούπες, γλυκά έως και εξωτικές συνταγές.