espa-banner

ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ ΡΥΖΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ

Άρθρο από τον Κωνσταντίνο Ξένο
Κλινικό Διαιτολόγο M.Sc.

 

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φτιαγμένος για να λειτουργεί εύρυθμα μέσα από τη κατανάλωση μιας ποικιλίας φυσικών τροφών. Κάποιες από αυτές κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στο διαιτολόγιο μας, τόσο λόγω της ευρέως αποδεκτής γεύσης που έχουν, όσο και λόγω της μοναδικής διαθρεπτικής τους σύνθεσης. Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία τροφών θα βρούμε το καστανό ρύζι.

Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι αποτελούν την βασική πηγή ενέργειας ενός υγιούς οργανισμού. Παράλληλα αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με μια ποσότητα των 100 g, να μας δίνει το 7-8% της ενδεικνυόμενης ποσότητας κατανάλωσης φυτικών ινών ημερησίως! Αυτός ακριβώς ο συνδυασμός (σύνθετοι υδατάνθρακες και φυτικές ίνες) δίνουν την δυνατότητα στο καστανό ρύζι να παρέχει στον οργανισμό μας ενέργεια, η οποία απελευθερώνεται σταδιακά και όχι απότομα, κάτι πολύ σημαντικό σε πολλές εκφάνσεις της υγείας μας, αλλά και στη σωστή διαχείριση βάρους.

Το καστανό ρύζι εμπεριέχει σε σημαντικά ποσά δύο άκρως απαραίτητα ιχνοστοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό, τον ψευδάργυρο και το σελήνιο. Ο ψευδάργυρος αποτελεί συστατικό πολλών ενζύμων και συμβάλλει σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Εμπλέκεται στη σύνθεση των πρωτεϊνών και στο σχηματισμό της ινσουλίνης και είναι σημαντικό στοιχείο για την λειτουργία του θύμου αδένα. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει επίσης στην ομαλή λειτουργία του προστάτη και του αναπαραγωγικού συστήματος. Από την άλλη μεριά το σελήνιο αποτελεί βασικό συστατικό αντιοξειδωτικών ενζύμων του οργανισμού μας, ενώ «συνεργάζεται» και με την βιταμίνη Ε που συναντάμε στο καστανό ρύζι προκειμένου να αποδώσει μέγιστα αντιοξειδωτικά οφέλη!

Το καστανό ρύζι όμως δεν οφείλει την αντιοξειδωτική του δράση μόνο στην ύπαρξη του σεληνίου, του ψευδαργύρου και της βιταμίνης Ε, αλλά εμπεριέχει και μοναδικά φυτοχημικά συστατικά με ιδιαίτερη αντιοξειδωτική επίδραση. Δύο από τα πιο σημαντικά είναι η γ-ορυζανόλη και οι ανθοκυανίνες.

Μαγνήσιο, μαγγάνιο, Βιταμίνη Β1 και Βιταμίνη Β6 ολοκληρώνουν το ψηφιδωτό των θρεπτικών συστατικών του καστανού ρυζιού.

Κλείνοντας να τονίσουμε πως όταν αξιολογούμε μια τροφή καλό είναι να γνωρίζουμε όχι μόνο τι θετικό εμπεριέχει, αλλά και τι εν δυνάμει αρνητικό δεν περιέχει… Γιατί καταλαβαίνετε πως μια τροφή με πλούσιο περιεχόμενο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία μπορεί να αντενδείκνυται για καθημερινή κατανάλωση όταν είναι πλούσια σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά! Το καστανό ρύζι λοιπόν δεν εμπεριέχει κορεσμένα λιπαρά και αλάτι (έχει μόνο ίχνη) και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που το ανάγει σε εξαιρετική τροφή!

Και πλέον υπάρχει στην ελληνική αγορά μία ολοκληρωμένη ποικιλία καστανών ρυζιών για κάθε πιθανή μαγειρική χρήση, από σπυρωτό πιλάφι και σαλάτες μέχρι γεμιστά, ριζότο, σούπες, γλυκά έως και εξωτικές συνταγές!