Ρύζι, μια μοναδική τροφή… ένα δημητριακό που παρέχει περισσότερο από το 1/5 των θερμίδων που καταναλώνονται παγκοσμίως από τον άνθρωπο!!
Η διατροφική σχέση του ανθρώπου με το ρύζι ξεκινά από πολύ νωρίς, αφού είναι τόσο εύπεπτο και συνάμα τόσο χαμηλά στη λίστα των τροφών με αλλεργιογόνο δράση, που αποτελεί το πρώτο δημητριακό που καταναλώνει ένα μωρό, όταν ξεκινά η εισαγωγή τροφής στο διαιτολόγιο του!
Το 73%-78% του ρυζιού απαρτίζεται από υδατάνθρακες που βρίσκονται κυρίως υπο την μορφή αμύλου, «κρυμμένοι» στο ενδόσπερμα του ρυζιού. Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο, με τις σύγχρονες επιστημονικές αναφορές να υποδεικνύουν πως ποσοστό γύρω στο 55% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων πρέπει να προέρχεται από αυτή την ομάδα θρεπτικών συστατικών. Εκ φύσεως το ρύζι είναι μια τροφή πολύ χαμηλή σε λιπαρά (πολυακόρεστα λιπαρά), που εκτός από υδατάνθρακες εμπεριέχει και πρωτεΐνες, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η περιεκτικότητα του σε βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β) και μεταλλικά στοιχεία. Η σύσταση του σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το είδος αλλά κυρίως την επεξεργασία του, δίνοντας τα σκήπτρα της πρωτιάς στο ρύζι που διατηρεί σημαντικά ποσοστά από το φλοιό και το φύτρο του, όπως για παράδειγμα το καστανό ρύζι ή ρύζια με ιδιαίτερο τρόπο επεξεργασίας πριν φτάσουν στο πιάτο μας, όπως το parboiling (υγροθερμική επεξεργασία)!
Το καστανό ρύζι δε, αποτελεί και εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με μια ποσότητα των 100 γρ, να μας δίνει το 7-8% της προτεινόμενης ποσότητας κατανάλωσης φυτικών ινών ημερησίως!
Αν και οι πρωτεΐνες του ρυζιού δεν χαρακτηρίζονται ως υψηλής βιολογικής αξίας, αφού αδυνατούν να προμηθεύσουν τον οργανισμό μας στη πρέπουσα αναλογία με τα απαραίτητα γιαυτόν αμινοξέα, εντούτοις όταν συνδυάσουμε το ρύζι με όσπρια (πχ φακόρυζο) παίρνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αφού το ένα τρόφιμο «συμπληρώνει» τις ελλείψεις σε αμινοξέα του άλλου! Παράλληλα ένας τέτοιος συνδυασμός αποτελεί ένα εξαιρετικό πιάτο, απόλυτα εναρμονισμένο με τις επιταγές της Μεσογειακής διατροφής!
Στη βάση της Μεσογειακής διατροφής, του υγιεινότερου μοντέλου διατροφής σύμφωνα με δεκάδες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες, βρίσκεται το ρύζι και τα υπόλοιπα δημητριακά. Η θέση του εκεί υποδεικνύει πως το ρύζι αποτελεί τροφή βάση για την υγεία και την ευεξία μας! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στη Κινέζικη γλώσσα η λέξη ρύζι είναι ίδια με τη λέξη τροφή!