espa-banner

ΡΥΖΙ BASMATI ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΦ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟ

60' TIME
4-6 PORTIONS
1 DEGREE OF DIFFICULTY
Image PRINT

MATERIALS:

·    500 γρ. ρύζι Basmati
·    150 γρ. ξερά βερίκοκα, ψιλοκομμένα
·    50 γρ. κουκουνάρι
·    50 γρ. αμύγδαλα λευκά
·    5 κ.σ. ελαιόλαδο
·    1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
·    2 φλ. ζωμό λαχανικών
·    1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
·    5 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού, στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
·    1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού, στη ψιλή πλευρά του τρίφτη
·    1 ξύλο κανέλας
·    αλάτι, κατά βούληση
·    πιπέρι, κατά βούληση
 

METHOD OF PREPARATION:

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε το ρύζι και το βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Ψιλοκόβουμε τα ξερά βερίκοκα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με ζεστό νερό να τα καλύπτει.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, ρίχνουμε τα κουκουνάρια και τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αφήνουμε στην άκρη τα κουκουνάρια.
Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι μέχρι να γίνουν πούδρα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει μαλακό και διαφανές, χωρίς όμως να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τα βερίκοκα με το νερό τους, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Όταν η σάλτσα μείνει χωρίς περιττά υγρά και δέσει,  προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το ξύλο κανέλας.
Ρίχνουμε το μαγειρεμένο ρύζι και τα καβουρδισμένα κουκουνάρια μέσα στη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.