espa-banner espa-banner

ΝΤΟΜΑΤΕΣ & ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ

120' TIME
310 KCAL/PORTION
1 DEGREE OF DIFFICULTY
Image PRINT

MATERIALS:

• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός
• 6 ώριμες φρέσκιες ντομάτες
• 6 πράσινες πιπεριές πράσινες
• 12 κουταλιές ρύζι ΦΑΝΣΥ
• 100 ml παρθένο ελαιόλαδο
• 50 γρ. κουκουνάρι
• 50 γρ. σταφίδες μαύρες
• 1-2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
• 3 πατάτες
• Αλάτι , φρεσκοτριμμένο πιπέρι

METHOD OF PREPARATION:

Πλένουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Αφαιρούμε ένα οριζόντιο κομμάτι από την επάνω πλευρά τους. Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κουταλάκι αδειάζουμε τη σάρκα από τις ντομάτες. Αφαιρούμε τους σπόρους από τις πιπεριές.
Ζεσταίνουμε στο τηγάνι λίγο από το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για μερικά λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη.
Κατόπιν ρίχνουμε τη σάρκα από τις ντομάτες ψιλοκομμένη, το ρύζι, το μαϊντανό, τις σταφίδες και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το μείγμα του ρυζιού (όχι μέχρι πάνω, γιατί το ρύζι θα διογκωθεί με το ψήσιμο) και τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
Τοποθετούμε τα γεμιστά στο ταψί και τα πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά. Συμπληρώνουμε τα κενά με πατάτες, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό.
Ψήνουμε τα γεμιστά στους 180º C για 1 ½ ώρα περίπου, μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ M.SC.

Η γευστική αυτή παραλλαγή των γεμιστών, προσδίδει στον οργανισμό μας τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση της πολύ πλούσιας σε βιταμίνη C, πιπεριάς, της ντομάτας και της σταφίδας.
Η σταφίδα (αποξηραμένο σταφύλι), εμπεριέχει σημαντικά ποσά φρουκτόζης και καλίου. Επιστημονικά δεδομένα από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, έρχονται σήμερα να αναδείξουν, τις αντιοξειδωτικές – αντιβακτηριακές ιδιότητες πέντε φυτοχημικών ουσιών της σταφίδας (με ισχυρότερο το ολεανολικό οξύ), με εξαιρετική δράση έναντι του Streptococcus mutans, που προκαλεί τερηδόνα και του Porphyromonas gingivalis που προκαλεί ουλίτιδα.