Η συνεχόμενη και αλματώδης πρόοδος της επιστήμης της διατροφής και της διαιτολογίας, έρχεται συχνά πυκνά να ενισχύσει τη λαϊκή θυμοσοφία με τεκμηριωμένα στοιχεία, δίνοντας ακόμη περισσότερη αξία στις απόψεις των παλαιοτέρων…
Έτσι λοιπόν σήμερα γνωρίζουμε, πως το λεγόμενο στο παρελθόν «κρέας των φτωχών», τα όσπρια, που χαρακτηρίστηκαν έτσι λόγω του θρεπτικού «στηρίγματος» που προσέφεραν σε μια εποχή που πραγματικά το κρέας «έμπαινε» σε λίγα σπίτια, αποτελεί ομάδα τροφών με τέτοια αξία, που θα ήταν πιο εύστοχο να τα χαρακτηρίζουμε ως επιλογή όλων όσων ενδιαφέρονται για την υγεία και την ευεξία τους!
Είναι πράγματι γεγονός, ότι η συχνή κατανάλωση οσπρίων (σε πλήρη αντίθεση με τη συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος..) είναι συνυφασμένη με τη μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων (όπως πχ τα καρδιαγγειακά ή οι διάφορες μορφές καρκίνου) αλλά και παχυσαρκίας!
Αναλύσεις των διαφόρων ειδών οσπρίων των τελευταίων ετών, μας δίνουν μια μοναδική εικόνα του πλούτου των θρεπτικών συστατικών που εμπεριέχουν, πέρα από τα γνωστά!! Έτσι εκτός από τις πρωτεΐνες, τους σύνθετους υδατάνθρακες τους, τις βιταμίνες, τα μεταλλικά τους στοιχεία και τις γνωστές φυτικές τους ίνες, τα όσπρια εμπεριέχουν ακόμα πολυφαινόλες, ουσίες με αντιοξειδωτική και εν δυνάμει αντικαρκινική δράση, σαπωνίνες με υποχοληστερολαιμική δράση αλλά και ολιγοσακχαρίτες, ίνες με πρεβιοτικό χαρακτήρα, που αποτελούν δηλαδή «τροφή» για τη καλή χλωρίδα του εντερικού μας συστήματος!
Τα όσπρια αποτελούν διατροφική επιλογή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη διαδραματίζοντας ιδιαίτερο ρόλο στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου και στη κατάρτιση μιας διατροφής ενδεικνυόμενης για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης υποδεικνύει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση τροφής και αναφέρεται σε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.
Έγκριτα επιστημονικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα αυτά που προκύπτουν από την μεγάλη επιδημιολογική μελέτη NHANES, υποδεικνύουν πως η συχνή κατανάλωση οσπρίων (4 φορές την εβδομάδα) οδηγεί σε μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε ποσοστό 11%, σε σχέση με τη μικρή σε συχνότητα κατανάλωση τους (1 φορά την εβδομάδα).
Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, η επιλογή τροφών χαμηλού κόστους με υψηλή διαθρεπτική αξία είναι σίγουρα το ζητούμενο… Επιλέξτε λοιπόν όσπρια εναλλάσσοντας τα είδη τους αλλά και τις μαγειρικές τους παρασκευές και εντάξτε τα σε ποσότητα τουλάχιστον 4 μερίδων στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο! (1 μερίδα αντιστοιχεί σε 75 γρ. μαγειρεμένων οσπρίων)