espa-banner espa-banner

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΣΠΡΙΑ: ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΜΑΣ

Τα φασόλια, τα ρεβίθια, η φάβα και οι φακές αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ψηφίδες του μοναδικού σε οφέλη υγείας «ψηφιδωτού» της Μεσογειακής διατροφής. Πραγματικοί θησαυροί, που μας προσφέρει απλόχερα η ελληνική φύση οι οποίοι, λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματολογικών συνθηκών, είναι μοναδικοί σε γεύση και εξαιρετικής θρεπτικής σύνθεσης. Άλλωστε, αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν πως δεν νοείται ισορροπία στη διατροφή, χωρίς την ουσιαστική συμβολή των οσπρίων.
 
Φυτικές ίνες, μοναδικά αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολύτιμα ιχνοστοιχεία, συναντώνται σε κάθε κόκκο ελληνικού οσπρίου, καθιστώντας τη διαθρεπτική του αξία ανεκτίμητη για παιδιά και μεγάλους! Σημασία, όμως, δεν έχει μόνο σε τι στοιχεία είναι πλούσια μια τροφή, αλλά και τι στερείται. Όσο και αν ψάξουμε, εκ φύσεως, δεν θα βρούμε ούτε κορεσμένα λιπαρά, ούτε αλάτι στα όσπρια!
 
Τα όσπρια φροντίζουν εκτός από την υγεία μας και το βάρος μας, καθώς υπολογίζονται ως τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, με τιμές από 10 έως 40, καθιστώντας τα ιδανικά για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και για τη γραμμή μας! Συγκεκριμένα, επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν ότι τα όσπρια έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας στη ρύθμιση του Διαβήτη Τ2, στη μείωση της χοληστερόλης, στη μείωση της υπέρτασης και στην καλύτερη διαχείριση βάρους.

 

Άρθρο του κλινικού διαιτολόγου, Κωνσταντίνου Ξένου