espa-banner espa-banner

ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΦ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

90' ΧΡΟΝΟΣ
4 ΜΕΡΙΔΕΣ
1 ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
Image ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΥΛΙΚΑ:

500 γραμμάρια φασόλια γίγαντες Καστοριάς Agrino
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 πράσινη πιπεριά
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 πράσο
2 σκελίδες σκόρδο
120 ml γλυκό κόκκινο κρασί
2 κουταλιές πελτέ τομάτας
20 τοματίνια κομμένα στην μέση
400 γραμμάρια τομάτα κονκασέ
150 γραμμάρια ζωμό λαχανικών
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

Βάζουμε τους γίγαντες σε κρύο νερό για όλο το βράδυ για να μουλιάσουν.
Σουρώνουμε τους γίγαντες, τους τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με νερό και τους  βράζουμε για 45-50 λεπτά.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την πράσινη πιπεριά και την πιπεριά Φλωρίνης σε μπαστουνάκια, το καρότο και το πράσο στα 4 κατά μήκος και μετά σε φέτες, το σκόρδο σε φέτες, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τυρί σε μικρά κυβάκια. 
Τοποθετούμε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 3-4 λεπτά μέχρι να ξεκινήσουν να μαλακώνουν, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας, ανακατεύουμε καλά, σβήνουμε με το γλυκό κόκκινο κρασί και τον ζωμό.
Προσθέτουμε την τομάτα κονκασέ και αφήνουμε την σάλτσα να βράσει για περίπου 5 λεπτά.
Όση ώρα βράζει η σάλτσα, σουρώνουμε τους γίγαντες και τους τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. 
Προσθέτουμε την σάλτσα στο σκεύος με τους γίγαντες και ανακατεύουμε καλά. 
Προσθέτουμε από πάνω το τυρί σε κυβάκια μαζί με τα τοματίνια κομμένα στην μέση και ψήνουμε τους γίγαντες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, πάνω κάτω αντιστάσεις, για 25-30 λεπτά.
Όταν οι γίγαντες είναι έτοιμοι τους βγάζουμε από τον φούρνο, τους πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε. 
 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ