ΡΕΒΙΘΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ
ΥΛΙΚΑ:
• ½ Kg ρεβίθια χονδρά
• 150 g κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 100 ml ελαιόλαδο
• 1 τμχ καρότο
• 2 κλωνάρια σέλινο
• 240 g τομάτες ψιλοκομμένες
• 10 g τομάτα πελτέ
• Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
• Αλάτι – πιπέρι
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Βράζουμε τα ρεβίθια για 5-10 λεπτά και τα αφήνουμε στο ζεστό νερό για 1 ώρα. Τα στραγγίζουμε.
Bάζουμε να βράσουν για περίπου 40 λεπτά, ξαφρίζοντας ανά διαστήματα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο, το κρεμμύδι, το μισό ελαιόλαδο, τις τομάτες και τον πελτέ, αραιωμένο με λίγο νερό.
Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν τα ρεβίθια. Αφαιρούμε το καρότο και το σέλινο, διορθώνουμε τα καρυκεύματα, προσθέτουμε τον άνηθο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, και σερβίρουμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ M.SC.
Τα ρεβίθια αποτελούν μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ αποτελεί βιταμίνη του συμπλέγματος Β, απαραίτητη για όλους μας και ιδιαίτερα για τις εγκύους! Κατά την εγκυμοσύνη ο εμπλουτισμός της διατροφής με φυλλικό οξύ εξασφαλίζει ότι ο νωτιαίος μυελός του εμβρύου αναπτύσσεται φυσιολογικά. Το φυλλικό οξύ είναι ακόμα υπεύθυνο για την ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και βέβαια πολύ σημαντικό για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και τη προστασία του γενετικού υλικού.