espa-banner

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ, ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΦ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟ

60' ΧΡΟΝΟΣ
4 ΜΕΡΙΔΕΣ
1 ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
Image ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΥΛΙΚΑ:

•    1 χταπόδι μεγάλο
•    1 μπουκάλι κρασί Σάμου
•    1 κλαδάκι δεντρολίβανο
•    300 γρ. Agrino Φασόλια Γίγαντες-Ελέφαντες ΠΓΕ Καστοριάς 
•    1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
•    2 δαφνόφυλλα
•    3 φλ. σπανάκι τρυφερό καθαρισμένο
•    1/2 φλ. ελαιόλαδο
•    2 κ.γ. κρέμα βαλσάμικου 
•    2 κ.γ. πετιμέζι
•    2 κ.σ. ελαιόλαδο, για τσιγάρισμα
•    1/2 φλ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο 
•    1 κ.σ. μαϊντανό
•    αλάτι, πιπέρι

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

Μουλιάζουμε τους γίγαντες για περίπου 8 ώρες σε κρύο νερό. 
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρασί με το δεντρολίβανο. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το χταπόδι ολόκληρο.
Βράζουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι χωρίς όμως να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το χταπόδι σε πιάτο. Το αφήνουμε να κρυώσει και να ξεκουραστεί.
Σε μια άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και  το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τους γίγαντες Καστοριάς Agrino, σκεπάζουμε με μπόλικο νερό και ρίχνουμε τη δάφνη και αλάτι. Τους βράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τους αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα.
Όσο οι γίγαντες βράζουν, κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια. Μόλις ετοιμαστούν οι γίγαντες τους αναμειγνύουμε σε μεγάλο μπολ με το σπανάκι, το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσαμικού, το μαϊντανό, το κρεμμυδάκι και το πετιμέζι.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ