VEGAN BURGER ΑΠΟ ΦΑΣΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΦ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΥΛΙΚΑ:
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 16-18 λεπτά
- 400 γραμμάρια μέτρια φασόλια Agrino βρασμένα
- 1 γλυκοπατάτα ψημένη και καθαρισμένη
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι σκόρδο σκόνη
- 1 κουταλάκι μπούκοβο γλυκό
- 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά χυμό λεμόνι
- 40 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
- 30 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το spread αβοκάντο:
- 2 αβοκάντο, ώριμα
- Χυμό από 2 λάιμ
- ½ ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μεσαία τομάτα ψιλοκομμένη
- 2 κουταλιές φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- Λίγο ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
- 4 vegan burger buns
- 1 καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες
- 80 γραμμάρια baby ρόκα
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Για το spread αβοκάντο, αφαιρείτε και καθαρίζετε τα ώριμα αβοκάντο και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ. Λιώνετε τα αβοκάντο με ένα πιρούνι και προσθέτετε το χυμό λάιμ, το κρεμμύδι, την τομάτα, τον κόλιανδρο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε τα μέτρια λευκά φασόλια και την γλυκοπατάτα και με ένα pres-puree τα πιέζετε μέχρι να λιώσουν καλά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το γλυκό μπούκοβο, τον μαϊντανό, το χυμό λεμόνι, την φρυγανιά, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ζυμώνετε πολύ καλά και πλάθετε το μείγμα σε μπιφτέκια.Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτετε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και δίνετε χρώμα στα μπιφτέκια και από τις δυο μεριές για συνολικά 4-5 λεπτά.Αποσύρετε τα μπιφτέκια από το τηγάνι, τα τοποθετείτε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 10-12 λεπτά.Όταν τα μπιφτέκια είναι έτοιμα τα αποσύρετε από τον φούρνο και στήνετε τα burger τοποθετώντας τα υλικά με την εξής σειρά, το κάτω burger bun, το spread αβοκάντο, τις φέτες καρότο, το μπιφτέκι, την baby ρόκα και τέλος από πάνω το πάνω κομμάτι του burger bun.