BASMATI ΜΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΣΕ ΛΕΜΟΝΑΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΦ ΜΙΧΑΛΗ ΝΤΟΥΝΕΤΑ
ΥΛΙΚΑ:
Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Χρόνος ψησίματος: 15’
Για το ρύζι:
- 400 g ρύζι Agrino Exotic Basmati
- 80 g βούτυρο + 40 g για το τελείωμα
- 50 g φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 5 κ. σ. κουκουνάρι
- 2 κ. σ. αμύγδαλο φιλέ
- Από 1 κ.γ. κουκουνάρι και αμύγδαλο φιλέ για τη γαρνιτούρα
Για τη γαλοπούλα:
- 600 g στήθος γαλοπούλα
- 100 g βούτυρο
- 1 κ.γ. κάρυ
- Χυμός 1 μοσχολέμονου
- 500 ml ζωμό κοτόπουλου
- 400 ml γάλα καρύδας
- 1 κ.σ. μαϊντανό ή φρέσκο κόλιανδρο
- ψιλοκομμένο
- 4 φέτες φρέσκου ανανά (ή κονσέρβας)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Τοποθετούμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το βούτυρο. Σοτάρουμε τις μπουκιές γαλοπούλας μαζί με τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι και κάρυ για 2-3’ μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Σβήνουμε με το ζωμό κοτόπουλου και μετά από 3-4’ προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το φρέσκο ανανά κομμένο σε κυβάκια. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και να δέσει για άλλα 5’ και στο τέλος προσθέτουμε το ζωμό λεμονιού και το φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο. Σιγοβράζουμε για 1’ακόμα. Στο χρόνο που βράζει η γαλοπούλα, σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο βούτυρο το κουκουνάρι και το αμύγδαλο φιλέ. Μόλις πάρουν χρώμα, κρατάμε λίγο για τη γαρνιτούρα και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ρύζι Agrino Basmati και το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10’. Αφήνουμε το ρύζι να ξεκουραστεί για 3-4’. Σε πιάτο βάζουμε ρύζι, πάνω του τη γαλοπούλα με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με καβουρντισμένο αμύγδαλο και κουκουνάρι και φύλλα φρέσκου κόλιανδρου ή μαϊντανού.