ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΡΥ ΜΕ BASMATI
ΥΛΙΚΑ:
16 γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κρεμμύδι
2 πιπεριές κόκκινες chili
100 ml ζωμό λαχανικών
2 κουταλιές κάρυ
1 κουταλάκι κουρκουμά
½ κουταλάκι κανέλα
250 ml κρέμα καρύδας
2 κουταλιές κόλιανδρο χοντροκομμένο
1 λάιμ κομμένο σε φέτες
Για το basmati:
500 γραμμάρια basmati Agrino
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις πιπεριές chili σε λεπτές ροδέλες και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και βράζετε το basmati για 7-8 λεπτά. Όταν το basmati είναι έτοιμο το σουρώνετε, το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά. Όση ώρα βράζει το basmati, τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς για να μελώσει άλλα να μην πάρει χρώμα. Προσθέτετε την πιπεριά chili μαζί με το κάρυ, τον κουρκουμά και την κανέλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό. Σβήνετε με τον ζωμό λαχανικών και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε την κρέμα καρύδας, συνεχίζοντας το βράσιμο μέχρι να ξεκινήσει να δένει η κρέμα. Όταν η κρέμα ξεκινάει και δένει, προσθέτετε τις γαρίδες και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 1-2 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε σε μεγάλα ατομικά πιάτα το basmati στο μισό του πιάτου και τις γαρίδες με το κάρυ στο άλλο μισό με τις φέτες λάιμ και τον χοντροκομμένο κόλιανδρο από πάνω.