ΚΑΣΤΑΝΟ ΡΙΖΟΤΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ, ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΦ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΥΛΙΚΑ:
Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Χρόνος ψησίματος: 10’
- 500 g καστανό ρύζι Agrino Brown Family 10’ για γεμιστά και ριζότο
- 1 πράσινη πιπέρια ψιλοκομμένη
- 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 2 καρότα κομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια
- 2 κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- χυμό από ½ λεμόνι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 g λευκό κρασί
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 100 g γραβιέρα τριμμένη
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Τοποθετούμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε μέσα 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με την πράσινη πιπεριά, την κίτρινη πιπεριά, τα καρότα και τα κολοκυθάκια για 3-4’ και όταν είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Ξαναβάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καστανό ρύζι Agrino για 1’και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το ζωμό λαχανικών, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, την τριμμένη γραβιέρα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει το ριζότο. Όταν είναι έτοιμο πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε μία τελευταία φορά και σερβίρουμε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Έκρηξη» βιταμίνης C! Οι πιπεριές και τα λεμόνια αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C η οποία υποβοηθά τον σίδηρο που κρύβεται στο καστανό ρύζι, ώστε να απορροφηθεί καλύτερα από τον οργανισμό.